Daha önceki yazımızda dijital pazarlamada 5 ana prensipten ve bunların ilki olan hedeflemeden bahsetmiştik. Okumadıysanız; https://dijip.com/dijital-pazarlama/dijital-pazarlamada-5-ana-prensip/

2-Bütçeleme

Dijital pazarlama stratejisi oluştururken, bu çalışmalar için ayıracağınız bütçeyi detaylı bir şekilde hazırlamanız gerekir. Bütçe yönetiminin doğru yapılması hangi kanallara nasıl bir yatırım yapacağınızı bilmenizi sağlar. Peki pazarlama bütçesi nasıl yapılır?

  • Hedef Belirleme

Öncelikle, bir önceki maddede belirlediğimiz hedef kitleyi ve hangi pazarlama kanalları ile ulaşacağınızı belirlemiş olmanız gerekir. Böylelikle hedef kitleye ulaşmak için gerekli olan geniş bütçeye ulaşmış olursunuz.

  • Trend,Sektör ve Rakip Analizi Yapın

Hem strateji oluştururken hem de bütçe planı oluştururken çeşitli bakış açıları ile araştırma yapmanız gerekir. Sektörde kullanılan trendler, kullanılan mecralar hangi alanlarda olmanız gerektiğine yardımcı olur. Rakiplerinizi inceleyerek, hangi kanallarda ne tür reklam kampanyaları yürüttüklerini ve sıklıklarını inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte hedef kitlenizin bu kampanyalara verdikleri tepkiyi de gözlemleme şansınız olur. Yaptığınız analizler sonucunda kullanılmayan fakat, hedef kitlenize ulaşma potansiyeli taşıyan farklı kanalları da pazarlama için kullanabilirsiniz.

  • Genel Pazarlama Bütçenizi Belirleyin

Yıllık olarak şirketinizin pazarlama çalışmalarına ne kadarlık bir bütçe ayıracağını belirlemeniz gerekiyor. Bu plan çerçevesine dijital pazarlama çalışmalarının yanı sıra (varsa) offline pazarlama çalışmalarını da dahil etmelisiniz. Böylelikle yıllık olarak elinizdeki bütçeyi bilir ve pazarlama çalışmalarınızı bu doğrultuda daha sağlam temeller üzerine kurabilirsiniz.

  • Kanallara Ayırın

Genel pazarlama bütçenizi belirlediniz ardından, dijital pazarlama bütçenizi de belirlediniz. Sıra dijital pazarlama bütçenizi kanallara ayırmaya geliyor. Bildiğiniz gibi birçok dijital pazarlama kanalı var ve siz stratejinizi ve hedef kitle analizinizi hazırlarken hangilerinin size ne kadar katkı sağlayacağını tespit etmiş oldunuz. İlk başta akla gelen kanalları sizlerle paylaşıyorum;

  • Sosyal Medya Yönetimi ve Reklamları,
  • Google Ad, 
  • Blog Çalışmaları,
  • Content Marketing,
  • Influencer Marketing 
  • SEO

Hedef kitlenize en iyi şekilde ulaşacağınızı düşündüğünüz pazarlama kanalını belirledikten sonra, elinizdeki bütçenin önemli bir bölümünü bu kanala ayırabilirsiniz. Örneğin; Google Ad çalışmalarıyla hedef kitlenize ulaşmayı planlıyorsanız, bu kanal için ayırdığınız bütçe daha fazla olmalı. Sosyal medya ve diğer içerik pazarlama çalışmaları ikinci planda kalabilir.

Yada, hedef kitleniz sosyal mecralarda daha aktif ise sosyal medya ve içerik pazarlama çalışmalarınızın birincil planda olması gerekir. Bu durumda da reklam ve pazarlama bütçenizi bu kanallara dağıtmanız gerekir.

Bütçe planı yaparken en önemli konu sizin için birincil olan reklam kanalını belirlemek olacaktır. Öncelik sırasını yaptıktan sonra, bu kanalı besleyecek diğer pazarlama çalışmalarınızı belirlemeli ve sonrasında da bütçenin geri kalanını bu alanlara dağıtmalısınız.

Bütçeyi dallara ayırmanız, uzun vadeli pazarlama planları yapmanıza olanak tanırken, bu pazarlama çalışmalarında ne kadarlık bir geri dönüşüm sağlayacağınızı da ölçümlemenize yardımcı olur. Bu sebeple de bütçenizi farklı kanallara göre dağıtmanız ve farklı dallara bölmeniz gerekir.

  • Önceki Raporlamalarınızı Dikkate Alın

Dijital pazarlamanın en tercih edilir olmasının nedeni ölçümleme yapabilir ve dönüşleri raporlayabilmenizdir. Bu nedenle, daha önce yapmış olduğunuz çalışmaları incelemeniz, bütçe dağılımında ve yönetiminde doğru kararlar almanızı sağlayacaktır. Hangi kanala ne kadar yaptığınızı ve nasıl dönüşler aldığınıza bakarak, yatırım getirinizi tespit edebilirsiniz. Yeni planlamada da bu rakamlardan faydalanarak, bütçeleme yapabilirsiniz.

Ölçümleme: https://dijip.com/dijital-pazarlama/dijital-pazarlamada-olcumleme/

Operasyon ve Optimizasyon: https://dijip.com/dijital-pazarlama/dijital-pazarlamada-operasyon-ve-optimizasyon/