Sence hedeflediğin ülkede hangi sosyal medya uygulamaları kullanılıyor?
A- Instagram
B- Facebook
C- WhatsApp
Bir çok kişi var olduğu ülkede popüler sosyal medya uygulamalarının her ülkede popüler olduğu yanılgısına düşebiliyor. Halbuki farklı ülkelerdeki farklı kitlelerin kullanım alışkanlıkları farklılıklar gösteriyor.
Örneğin; Avrupanın bir ülkesi olan Danimarka’da en çok kullanılan platform Facebook. Ardından YouTube ve hatta Facebook Messenger geliyor ardından Instagram. Orada yaşayan kişilere de sorarsanız Instagram’ın çok daha az kullanıldığını duyabilirsiniz.
İhracatta dijital pazarlama üzerine anlatımda bulunurken sosyal medyadan ayrıca bahsedeceğimi iletmiştim. (Bu yazıya linkten ulaşabilirsiniz.)
İhracatta sosyal medya kullanımı hem iletişim hem de reklam kurgusu yönünden farklılıklar gösterir. Bu nedenle ülkenizde uyguladığınız sosyal medya stratejisinin ülkelere göre farklılık göstermesi gerekir. Bazı ülkelerdeki hedef kitleler direk Facebook’dan mesaj atmak isterken, bazıları güven duygusu yakalamak ve web sitenizi ziyaret etmek isterler. Hedef kitlenizin davranış tercihlerini bilmeniz ona göre iletişim kurmanızı ve reklam modeli seçmenizi sağlar.
Bununla birlikte bizlere en çok gelen soru sosyal medya hesaplarındaki dil seçimi. Burada da yine ilk başta hedef ülkelerinizi belirlemeniz ve bu ülkelerdeki potansiyelinizi çıkarmanız gerekir. Bundan sonra da dil seçimi ve kurgusu yönünden stratejinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin çok yoğun iletişim de bulunduğunuz ve ticaret yaptığınız bir ülke için ayrı hesap açabilir yada eşit derecede hedefinizde olan ülkeler için kendi ülke dillerine özel postlarla reklam verebilir ve bu reklamları akışınızda paylaşmayabilirsiniz.
Tüm bu kararları verirken size yol haritası olacak şey en başta belirleyeceğiniz stratejidir. Bu nedenle süreçlerinize başlamadan önce hedef ülkeleri belirleyip bu hedef ülkeler için farklı iletişim ve reklam stratejileri belirlemelisiniz.
Herhangi bir konuda desteğe ihtiyacınız olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yazar: Burcu Karadağ